A Prairie Home Companion

middenoor : voor en door audiomakers

A Prairie Home Companion

Naar het Amerikaanse variétéprogramma A Prairie Home Companion (APHC) luisterden in 2017 maarliefst 3,5 miljoen mensen; bijna twee keer zo veel luisteraars als This American Life wekelijks bereikt. Toch spreek ik zelden iemand die A Prairie Home Companion, of zoals het programma nu heet: Live from Here – en dat is zonde.

APHC is een muziek -en comedyshow die 42 jaar geleid werd door de Amerikaanse radiolegende Garrison Keilor. Maar sinds de 38-jarige Chris Thile het in 2016 overnam is het mijn favoriete radioprogramma geworden. Om te beginnen is presentator Chris Thile een muzikaal wonder. Hij speelt indierock op bluesgrass-instrumenten en werkt samen met wereldberoemde muzikanten zoals jazzpianist Brad Meldhau en de cellist Yo Yo Ma.

Chris’ muzikaliteit is de rode draad door het programma. Elke week opent de show met een nieuw, zelfgeschreven muzieknummer; vaak in reactie op de actualiteiten. Thile heeft hiervoor een vaste band, vol met jonge, gelijkgestemde muzikanten; die hij met zichtbaar plezier aanstuurt.

Gasten bij A Prairie Home Companion variëren van wereldberoemde muzikanten (Yo Yo Ma, Jack White) tot jonge Americana-artiesten waar ik zonder APHC nooit van gehoord zou hebben, zoals Sarah Jarosz, Lake Street Dive en de Milk Carton Kids. Als huisband en gastmuzikanten samenspelen, spat het plezier er vaak van af. Dat kun je ook zien bij deze murder ballad van Jack White: Carolina Drama.

A Prairie Home Companion bestaat bovendien nog voor een deel uit comedy en sketches. Om eerlijk te zijn: deze vind ik niet altijd even geslaagd, maar met meer dan een uur aan gevarieerde, verrassende muziek is APHC alleen al buitengewoon de moeite om te volgen. Dat betekent overigens niet dat er niks te lachen valt. Een leuk showelement is het wekelijkse segment Musician’s Birthdays, waarin jarige muzikanten van zeer divers pluimage worden geëerd met korte covers.

Chris Thile’s eerste seizoenen zitten er alweer op. Maar, als je geen zin hebt om te wachten op het volgende seizoen, kun je altijd nog de Youtube-archieven induiken.


Meer luistertips nodig? Klik hier.

Tekst: Jelle van Aanholt
Beeld: A Praire Home Companion

 

No Comments

Add your comment