Song Exploder

middenoor : voor en door audiomakers

Song Exploder

Als muzikant en daarmee liefhebber van vrijwel alles wat met muziek te maken heeft, ben ik een die hard fan van de podcast Song Exploder. Wat Hrishikesh Hirway met deze podcast namelijk doet, is muziek ontleden. Song Exploder doet dit door elke aflevering in te zoomen op een nummer van een artiest.

Het liedje dat het onderwerp vormt voor de aflevering, wordt volledig uit elkaar getrokken. De verschillende lagen, die het lied samen tot een geheel maken, worden uitgelicht. Zo kun je letterlijk horen hoe dat welbekende baslijntje en de de drumpartij samenwerken, of bijvoorbeeld leren hoe tweestemmigheid werkt.

Naast dat uitpluizen van alle verschillende muzikale lagen en het analyseren van de songteksten, krijg je als luisteraar soms ook iets te horen over de achtergrond van een nummer. Niet alleen leuk voor muzikanten dus, maar ook voor mensen die benieuwd zijn waar inspiratie nou eigenlijk vandaan komt of waar die ene oorwurm nou eigenlijk over gaat.

Je kan er kortom nog van leren ook! Zo leer je waardoor Fleetwood Mac uit elkaar dreigde te vallen en hoe die muziek van Gorillaz nou toch ontstaat. Want ja, bekende muzikanten laten van zich horen in deze podcast. Denk aan Metallica, Björk, REM, Norah Jones, en Nine Inch Nails. Muzikale hits uit allerlei verschillende genres komen er voorbij. Met de teller op meer dan 150 afleveringen, kun je behoorlijk wat dagen vullen met deze muziektheorie to go. Luisteren kortom!


Meer luistertips nodig? Klik hier.

Tekst: Paula Lina
Beeld: Song Exploder

 

No Comments

Add your comment