Ear Hustle

middenoor : voor en door audiomakers

Ear Hustle

Earhustle is een Amerikaanse podcast van Radiotopia, die zich -tenminste in de eerste twee seizoenen – afspeelt binnen de muren van de gevangenis San Quentin in Californië. De presentator, Nigel Poor is een visual artist die samen in de gevangenis met gedetineerde samenwerkt aan de podcast. Haar sidekick is Earlonne Woods, ook wel ‘E’ genoemd.

Het bijzondere aan deze podcast is dat het je een kijkje geeft in werelden die anders niet voor onze ogen zichtbaar zijn. Ten eerste de verhalen van de mannen – want het is geen gemengde gevangenis – binnenin San Quentin. In het eerste seizoen leer je vooral over het dagelijks leven in de gevangenis.

Hoe groot is een cel? Hoe communiceer je met elkaar? De praktische elementen die je misschien wel wil weten, maar nooit hebt kunnen vragen. Door het uitleggen van het gevangenisleven heen, slingeren de persoonlijke verhalen van de gedetineerden. Van hun ‘cellies’ (degene waarmee je jouw cel deelt), die vrienden werden, maar ook over geweld, angst en verdriet.

De podcast weet op bijzondere wijze menselijkheid weer te geven. Je luistert naar de verhalen van deze mannen, leeft met hen mee, vervloekt het Amerikaanse rechtssysteem wat voor de meeste Nederlanders shockerend is. Maar – en dat is eigenlijk wat deze podcast het meest bijzonder maakt – ondanks dat de podcast een gezicht geeft aan degenen in de gevangenis, hen hun menselijke gezicht laat zien aan de buitenwereld – wordt niet geschuwd de luisteraar eraan te herinneren dat het niet zómaar is dat deze personen opgesloten zitten.

We horen verhalen over drugsdealen en diefstal, over liefde en vriendschap, maar ook van misbruik, mensenhandel en moord. Het evenwicht bewaren tussen de luchtige, vaak genoeg grappige en bijzondere verhalen aan de ene kant en het harde gevangenisleven, de gevolgen voor het gezin rondom  degenen die niet vrij is en de gevolgen voor de slachtoffers aan de andere kant – dat is heel moeilijk.

Deze podcasts slingert je door allerlei emoties heen. Van een vertederde glimlach tot hardop huilen op de fiets, in mijn geval dan. En, er is net een nieuw seizoen uit waarin ook verhalen van buiten de gevangenis worden gemaakt. Waarom dat nu zo is, verklap ik nog even niet want dan neem ik een van de mooiste afleveringen van je af. Bereid je voor op het grote cliché van zowel lachen als huilen, en voor de liefhebbers van muziek is ook genoeg plaatst in deze bijzonder podcast.


Meer luistertips nodig? Klik hier.

Tekst: Iris Verhulsdonk
Beeld: Ear Hustle

No Comments

Add your comment