Cat’s Outta the Basket

middenoor : voor en door audiomakers

Cat’s Outta the Basket

Cat’s Outta the Basket is een podcast over hoe mensen met psychische ziekte omgaan. Een goeie reden waarom het bestaan van een podcast zoals deze belangrijk is, is zoals de host het zelf in aflevering 4 verwoordt: “I think people don’t treat mental health the same as other, ‘fysical’ health. If you have a broken arm, you’re not gonna just Google it and fix it yourself.”

In de podcast komen ervaringsdeskundigen aan het woord die vertellen hoe ze hebben leren omgaan met hun ziekte. Deze podcast wil voorkomen dat je je eigen zoekmachine-dokter wordt, en benadrukt dat je altijd om hulp mag en kan vragen. En; misschien wel belangrijker, de podcast wil je tegelijkertijd meegeven dat er hoop is.

Wat ik mooi vind aan deze podcast is dat het zulke intieme gesprekken zijn, waarin heel duidelijk wordt benadrukt: dit is één manier. De nadruk ligt op de persoon die te gast is en diens verhaal, en de podcast pretendeert dus ook niet dé oplossing te hebben voor jouw of andermans problemen.

Het horen van verhalen die lijken op de jouwe, zorgt niet alleen voor herkenning, maar vormt ook een vorm van érkenning. Je bent niet de enige; er zijn meer mensen die het moeilijk hebben, en of dat nou op dezelfde manier is als jij of niet, dat doet er niet toe.

Het zijn allemaal verhalen, waaruit je lering kan trekken. Ik kan natuurlijk niet voor jou spreken. Maar de gedachte dat er mensen zijn die moeilijke perioden hebben doorstaan, maakt mijn mentale strijd soms toch net even wat minder eenzaam.


Meer luistertips nodig? Klik hier.

Tekst: Paula Lina
Beeld: Cat’s Outta the Basket & Oralhea – Ear by Davi Sommerfeld [Bewerkt van origineel]

 

No Comments

Add your comment